Τι είναι αυτοκίνητο

Αυτοκίνητο ονομάζεται οποιοδήποτε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματομένο κινητήρα. Τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται στους δρόμους, να έχουν καθίσματα για ένα εως εφτά άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και ο σκοπός τους είναι να μεταφέρουν ανθρώπους και πράγματα. Ωστόσο, ο όρος ‘αυτοκίνητο’ καλύπτει και άλλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κτλ).

Το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα

Το 1770 ο Νικολά-Ζοζέφ Κυνιό ( Γάλλος αξιωματικός του πυροβολικού και εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου οχήματος), εφηύρε το εξάρτημα εκείνο που θα μπορούσε να μεταφέρει την κίνηση σε τροχό δηλαδή το έμβολο. Έτσι εκείνη την χρονιά κατάφερε να φτιάξει το πρώτο μηχανικό αυτοκίνητο το οποίο έλαβε και το όνομα του (το όχημα Κυνιό).FardierdeCugnot20050111

Το όχημα Κυνιό λοιπόν, ήταν ένα βαρύ τρίτροχο όχημα βάρους 2,5 τόνων, μπροστά είχε έναν ατμολέβητα από τον οποίο ο ατμός διοχετευόμενος με μια απλή διάταξη σε κάθετο έμβολο μετέδιδε με στρόφαλο κίνηση στον πρόσθιο τροχό. Το όχημα αυτό ήταν σχεδιασμένο για τέσσερις επιβάτες μπορούσε να κινηθεί με μόλις 3,6χλμ/ω για 20 λεπτά της ωρας. Αφού διανύσει 1200 μέτρα θα χρειαστεί να «ξεκουραστεί» για άλλα 20 λεπτά ώστε να ανακτήσει επαρκή πίεση για να επαναλάβει το εγχείρημα.

Τα αυτοκίνητα πλέον

Στις μέρες μας τα αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί τρομακτικά σε σχέση με το όχημα Κυνιό. Βέβαια έχουν ακόμα κάποια στοιχεία κοινά όπως για παράδειγμα έχουν τροχούς, είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν ανθρώπους και το κυριότερο είναι πως για να παράξουν έργο, χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους, τότε το νερό και το κάρβουνο, τώρα το πετρέλαιο, την βενζίνη, φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Εχούν εξελιχθεί ωστόσο, σε ταχύτητα, αυτονομία, ασφάλεια και χώρους.
13822169     Τα αυτοκίνητα πλέον τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση για να μας εξυπηρετήσουν στην μεταφορά(πραγμάτων ή ανθρώπων ή και τα δύο), τα χρησιμοποιούμε πολλές φορές για απλά μία βόλτα και ψυχαγωγία, τα χρησιμοποιούμε στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τα χρησιμοποιούμε ακόμα και για σεξ όταν υπάρχει έλλειψη χώρου. Προσωπικά καταλήγω σε 9 κύριες κατηγορίες αυτοκινήτων οι οποίες ειναι: Αυτοκίνητα πόλης, αυτοκίνητα πολυτελείας, αυτοκίνητα ράλλυ, επαγγελματικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα SUV, μικρομεσαία αυτοκίνητα, μεσαία αυτοκίνητα και τα σπορ αυτοκίνητα.

Πηγές: Υδρόγειος εγκυκλοπαίδεια, wikipedia

Αρθρογράφος: Κώστας μπερλίνα166